Feriefylla

Oppslag på oppslag i media om feriefylla. Dagbladet forteller historien om foreldre så hinsides at fremmede mennesker må ta seg av barnet. Et barn som skal måtte være vitne til overstadig beruselse, krakilsk forelder, politi og barnevern. Hva er det som gjør at voksne mennesker tillater seg slike overtramp og overgrep? Hvor har man fokus?

Jeg kjenner at jeg blir kald og varm av sinne og avmakt på vegne av disse små som skal være nødt til bære med seg minnene om foreldre som prioriterte alkoholen framfor dem. Små mennesker med tanker og følelser på lik linje med deg og meg, men fullstendig prisgitt de voksne som forvandler dyrebare drømmer om gode dager til smertefulle og angstfylte vonde mareritt. Forsvarsløse barn som med store øyne må se inn i en tilværelse de skulle ha vært foruten.

Hva er det vi voksne tenker på? Vi kan ikke gå rundt og tro at dette bare er uheldige episoder som barnet etterhvert vil glemme. Det er ikke realiteten. Barn husker. Følelsene er der, og de skal heller ikke overses.

6 år! 6 år var dette barnet som denne gangen ble overlatt til seg selv og fremmede. En 6-åring som skal ta inn over seg inntrykk, følelser og handlinger det ikke har begrepsappart til å forstå. Og dette er bare et av mange skremmende tilfeller. Nok et barn i en lang og vond statistikk.

Jeg blir sint. Lynende provoserende sint. Som voksne har vi ingen rett til å legge slike utilbørlige bører på små barneskuldre. Jeg vet at det er mange der ute som tenker, mener og reagerer på dette.  Må man fortsette å reagere, og samtidig våge gripe inn når man er vitne til slike overtramp mot små barn.

Det forundrer meg at voksne mennesker velger lukke øynene. Glemme barna sine. Ansvaret. Man kan gå inn i diskusjoner om alkoholisme. Et sammensatt og vanskelig tema om en lidelse med mange årsaker. Feriefylla derimot, den virker det som om mange foreldre mener at er en menneskerett.  At alkohol er det som skal til for at man skal kunne kalle ferie for ferie. Og dette skjer altså på bekostning av små barnesinn.

Dette er ikke greit, blir aldri grei, og skal ikke være greit. Man kan diskutere mengde og lignende,  men faktum er like fullt at det er barnet som skal være første prioritet.  ALLTID! Det er ikke slik at vi kan tillate oss tåpelige utsagn som at det går da fint, ungene merker ingenting. Dette er å leke struts.

Jeg klare ikke fjerne bildet av et lite menneskebarn alene i en mørk ensom verden. En verden som det tvinges til å tåle og til å se inn i. Føle.

Jeg får bilder av tause barn som desperat roper på hjelp. Hjelp for å bli sett og hørt. Dette skulle også vært deres ferie!

Jeg har mest av alt lyst til å si til de foreldre som bortprioriterer barna sine til fordel for alkoholen: Skam dere! La barn få være barn! La dem få være glade og troskyldige sommerbarn uten bekymring for hva dagen vil bringe!

Dette innlegget ble publisert i Det alvorlige livet og merket med , , . Bokmerk permalenken.

19 svar til Feriefylla

 1. Siw sier:

  Jeg leste om det stakkars barnet i Dagbladet i går jeg også og ble helt på gråten. Så for meg det stakkars barnet som hadde fått ødelagt nok en opplevelse. For jeg tror dessverre ikke dette var første gang dette stakkars barn hadde vært i en sånn situasjon. Veldig bra at du skriver om dette for det er et tema som har fått altfor lite oppmerksomhet i lang synes jeg. Og du skriver så bra at man blir veldig engasjert!

  Siw 🙂

  • elisabethdl sier:

   Jeg blir skiftesvis sint, provosert og utrolig lei meg på vegne av alle de barna som skal være nødt til å oppleve slike ting. Jeg tror som du, dette var sikkert ikke første gang! Blir dårlig av å tenke på den oppveksten enkelte barn må lide seg gjennom!:( Alt de må tåle!

 2. Kate sier:

  Uff så trist. Får vondt inni meg. Det som jeg synes er skremmende er at folk ikke tør å gripe inn i situasjoner der barn lider. Vi skal liksom ikke blande oss hvis det ikke er våre barn.

  • elisabethdl sier:

   Det er utrolig skremmende, at vi sitter på gjerdet og ikke vet helt hva vi skal gjøre eller om vi skal gjøre noe. For disse barnas skyld bør vi komme oss ned fra gjerdet. Våge blande oss, uansett hvor kjipe reaksjoner som vil følge i kjølvannet. Tar vi barnas hensyn til etterretning, så er det det eneste rette.

 3. eekageek sier:

  Godt skrevet i aller høyeste grad. Og så sant, så trist og provoserende. Forstår virkelig ikke at folk ikke ser at dette er et problem. Fyll og barn hører ikke sammen, på noe sett og vis.

 4. plosiv sier:

  Veldig godt skrevet. Jeg synes det er helt utrolig hva folk får seg til å gjøre. Hvis det er så viktig å drikke seg snydens, at man f.eks. «gir fra seg» barnet sitt til et fremmed par, bør man kanskje ikke være forelder. Det hører ikke sammen.

  • elisabethdl sier:

   Takk for vettug kommentar!

   Ansvarsløst og meningsløst av voksne mennesker! Tenker som du, at er man ikke i stand til å ta seg av sitt eget barn, så burde man kanskje ikke fått barn i utgangspunktet.

 5. Tilbaketråkk: Top Posts « WordPress.com

 6. Ann Hagen sier:

  Det er utrolig leit med barn som er redde for foreldrene sine pga alkohol eller blir etterlatt alene. Det er greit med litt kosedrikking med venner osv, men når man er på grensen til å bli avhengige, det er da man bør tenke på barna. Skjer ofte at barn blit tatt i fra den ene foreldren fordi han/hun drikker. Det er en skade for livet for både deg og barnet! Tenk på det.

  • elisabethdl sier:

   Ja, dette er rett og slett utrolig trist og leit!

   Hva man gjør når ungene ikke er tilstede er en ting. Men ansvaret er et helt annet når de faktisk er det.

   Mye forskning viser at barn som vokser opp med foreldre med alkoholproblematikk kan få alvorlige senskader av dette!

   Takk for at du tok deg tid til å lese og kommentere!

 7. Hege sier:

  Veldig provoserende sak… Dette er barnemishandling og jeg håper at disse foreldrene blir fulgt med argusøyne av barnevernet, samtidig som hjertet mitt blør for alle de barna det ikke blir skrevet om i avisene men som opplever dette på regelmessig basis. Det er ikke en menneskerett og drikke seg dritings, og det burde vært forbudt ved lov den dagen man velger å få barn.

  Takk for at du skriver på en måte som gjør at man våkner litt fra den selvtilfredse dvalen 🙂

  • elisabethdl sier:

   Hei Hege!

   Nei! Det er i aller høyeste grad ingen menneskerett å skulle få drikke seg dritings, spesielt ikke i det øyeblikket man er blitt forelder! Det er en sorg og en skam at man ikke langt oftere griper inn i de familier hvor man vet/ser at alkoholmisbruk faktisk er realiteten! Jeg er overbevist om at mange lukker øynene for å slippe ubehagelighetene ved å skulle gripe inn.

   Takk for kommentar!

 8. Tom Arild Haugen sier:

  Godt skrevet. Det vi ser her er alkoholisme. Jeg har hørt flere foredrag (bl a Karsten Isachsen) om VBA (Voksne Barn av Alkoholikere), som nesten uten unntak forteller at barn som blir behandlet av rusede foreldre på denne måten ender opp som rusmisbrukere selv. All internasjonal forskning viser at dysfunksjonelle familier er den vanligste årsaken til rusavhengighet. Rusmisbruket arves (også genetisk, mener noen).

  Skal helsemyndighetene komme noen vei, må skolehelsetjenesten settes i stand til å gå inn i familiesfæren veldig tidlig, ofte ser man symptomene på dysfunksjonelle familier på barn allerede i seks-sju års alder.

  Som dette tilfellet også viser; rusavhengige foreldre er som følge av sin åndelige sykdom (ikke religiøst) uhyre selvsentrerte, kontrollerende, rusfikserte og fraværende – som er uhyre skadelig for barn som søker bekreftelser, grenser, trygghet og ro.

  Vi kan ikke lenger si: «Å, så fælt, uff den rusen». Noen må handle. Nå.

  TomArildHaugen

  Helsevesenet

  • elisabethdl sier:

   Det som er skremmende, er at selv om man vet hvor skadelig miljøfaktorer kan være for barn, så gjøres det alt for lite. Det kan synes som om det er enklere å «glemme» barna i dysfunksjonelle familier enn faktisk å sette i gang konkrete tiltak rettet mot disse familiene (som du skrev i kommentaren til gårsdagens BT leder!). Fremfor alt må det være av aller største nødvendighet at man våger gripe aktivit inn i de familier hvor man vet barn lider overlast! Jeg er selv lærer, og mener at vi i arbeidet med barn faktisk vet alt for lite om hvilke signal vi skal se etter. Jeg er uendelig opptatt av at vi må være vårt ansvar bevisst og gripe inn der hvor vi ser det er nødvendig. Det som føles så fortvilet er at BAA ofte er genuint dyktige til skjule sine hjemmeforhold for omgivelsene! Det føles som en stor sorg! Mer opplysning og oppfølging av yrker relatert til barn må være et must! Samt at samfunnet i sin generellhet må våkne fra sin tornesrosesøvn! Takk for informativ kommentar!

 9. Hei.
  Godt skrevet – og jeg er så enig. «Alkoholfri sone rundt alle barn» er et motto som i mindre og mindre grad blir etterlevd. Jeg tror at jo mer akseptert alkohol blir i hverdags- og fritidsliv, jo mer vil alkohol i samvær med barn bli vanlig. Dermed vil den typen situasjoner som vi leste om fra Danskebåten forekomme hyppigere. Vi trenger en holdningsendring blant voksne når det gjelder alkohol. Dersom fler avstår fra å drikke alkohol i flest mulig eller alle situasjoner, vil det oppstå et motpress, som kan redusere både drikkingen generelt og også den overstadige drikkingen. Disse tingene henger sammen. Se forøvrig: http://www.fmr.no/barn

  • elisabethdl sier:

   Takk for viktig innlegg! Det absolutt på tide med en holdningsendring. Det er ikke tvil om at mange velger bort det ansvaret man har overfor barn når det kommer til alkohol i sosiale sammenhenger. Om man tar et glass vin til maten, og nøyer seg med det, så skal ikke jeg legge meg opp i det. Men, problemet for de mange er at det stopper jo ikke der! I tillegg så MÅ det være barna som setter føringene for hva som er greit. Alkoholfri sone rundt barn skulle i utgangspunktet ikke by på de helt store problemene, skulle man tro…! Vi må vise ansvarlighet! Overstadig drikking rundt barn er omsorgssvikt. Enkelt og greit!

 10. Tom Arild Haugen sier:

  Hei igjen. Ville bare nevne at Paal Sandø, kanskje landets fremste ekspert på Voksne Barn av Alkoholikere (VBA) har masse oversikt over hva man bør se etter hos barn i faresonen. Han har bl a skrevet og regissert teaterstykket «Endelig lørdag, snart er det onsdag». Tror han holder til på Valdresklinikken i Aurdal for tiden, klinikken som i følge offisielle tall har den høyeste tilfriskningsprosenten av alle rusklinikkene i landet. Noen burde betalt den mannen en million i timen for å holde foredrag for lærerstudenter. Har selv hatt gleden av å møte han.

  • elisabethdl sier:

   Tusen takk! Det er jo tydeligvis slik at kompetansen finnes der ute, og da burde det være en selvfølgelighet at disse blir benyttet i utdanningsøyemed! Jobber man med barn, så er kunnskap om faktorene som påvirker barns oppvekstkår helt nødvendig. Man må være i stand til å fange opp signalene hos barn som kommer fra dysfunksjonelle hjem!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s